dimecres, 29 de maig del 2013

Cova de la Mina (Gilet)

Per Ricardo Silvestre i Pepe Nari:

Situació de la cova
El passat 17 de maig vaig fer una ruta a la Cova de la Mina, havia pujat ja un parell de vegades però havia estat incapaç de trobar-la. A molts com jo els havia passat el mateix i alguns deien que si la cova de la mina era un mite. Doncs no, existeix! Seguint les indicacions del nostre amic Paco Gimeno, no m'ha estat difícil de trobar. Les fotos són la prova. Això sí, cal anar amb extremada precaució perquè correm el perill de caure dins d'ella a plom si no ens adonem de veure-la. El lloc no és molt freqüentat però s'hauria d'acotar per seguretat.
Entrada de la cova
Des de eixe dia son molts els amics de Gilet que s'han acostat a veure-la, uns per confirmar la seua existència, com Jesús Domínguez, Paco Garcia i el Tate, i altres amb la curiositat de descobrir el que s'amaga dins d'aquesta cova, com son Ricardo i Rafa, experts en l'escalada i l'espeleologia  que el passat dia 24 de maig van fer una visita al interior de la cova. El nostre amic Ricardo ens conta: 
"Aquesta vesprada hem baixat Rafa i jo a la cova de la Mina. És un pou d'uns 6 metres que hem baixat amb cordes i amb equips de espeleologia. Després hi ha un terraplen d'un metre i un altre ressalt de 2 metres que es baixa també amb cordes. Una vegada baix, a l'esquerra hi ha una gatera que s'endinsa 3 o 4 metres en descens fins arribar a un altra vertical molt estreta que a penes mesura pam i mig. He tirat una pedra i haurà baixat uns 10 metres mes. Pense que es podrà baixar fins baix, però tindria que ser una persona mes xicoteta qui baixara primer. Parlaré amb uns amics espeleòlegs a vorer si volen vindre a explorar la cova. No hi havia ratpenats, i el guano que hi havia era vell i estava molt sec. Pense que no hi ha cap colònia de ratpenats dins de la cova".
Ricardo en l'interior de la cova
Diversos membres del Club comentarem la idea que seria interessant ficar-ho en coneixement de la autoritat competent i que ells foren els encarregats d'avaluar la perillositat del lloc, i també localitzar la seua ubicació. Luismi contactà amb Mª José, l'agent forestal del Parc Natural de la Calderona, i quedà amb ella huí per anar a vorer la cova. 
Aquest matí hem anat Mª José i el seu company Héctor, Luismi i jo, i els hem acompanyat fins a la cova. Héctor, molt valent ha baixat a explorar la cova i ha quedat molt satisfet. Ens han dit que tornaran amb un company que li agrada molt la espeleologia, i que amés faran un informe ubicant la cova i avaluant els seus riscos.


Ubicació de la cova de la Mina



dijous, 23 de maig del 2013

3-5/05/2013. Cap de setmana al Pirineu.

Per: Ricardo Silvestre.


Casa de Guillermo
Casa de Guillermo
El cap de setmana del 3 al 5 de maig, Rafa, Guillermo (un amic de quan feia espeleologia) i jo, vam anar al Pirineu amb la intenció de fer alguna ferrata i algun barranc. Eixirem el divendres a les 15:30 hores en direcció a Aquilué, una aldea del Pirineu en la que Guillermo té una casa i on tindrem el nostre centre d'operacions. Arribarem sobre les 19:00 hores. Les vistes que es veuen des de sa casa són espectaculars. Sopant acordem alçar-nos el dissabte a les 7 del matí perquè decidim fer tres vies ferrates: Foradada del Toscar, Santa Elena i la d'Escarrila. Per al diumenge decidim fer la ruta del barranc Gorgas de San Julián.

El dissabte després de desdejunar  i arreglar els equips, ens dirigim en direcció a Ainsa per a fer la ferrata de Foradada del Toscar, que està situada al final d'una pista a 14 o 15 quilòmetres d'Ainsa en direcció a Campo després de passar una escultura d'unes llances. La descripció d'aquesta via ferrata la vaig fer el passat 31/03/2013, si voleu veure-la feu clic ací. 
Ferrata Foradada del Toscar
Ferrata Foradada del Toscar
L’ascens ha sigut realment divertit encara que un poc lent degut la quantitat de fotos que vam fer, a més Rafa i Guillermo van disfrutar una barbaritat ja que era la primera vegada que feien una ferrata tan llarga (240 m. de desnivell). En la baixada decidim muntar dos rapels en la zona amb més pendent i esvarosa i en 45 minuts estem en el cotxe.


Decidim anar a menjar al nucli antic d'Ainsa, el qual recorrem buscant un lloc on comprar unes cerveses. Ens mengem uns entrepans en l'antiga fortalesa restaurada on tenim unes vistes espectaculars de la vall, de la Peña Muntanyesa i del Pirineu, el qual està prou nevat.
Fortalesa d'Ainsa. Al fons les muntanyes nevades.

Després de reposar forces, tornem en direcció a Biescas per a pujar la ferrata de Santa Elena. És una ferrata senzilla que ascendix 110 metres de desnivell que es pugen en menys de mitja hora i que arriba fins el santuari de Santa Elena. Deixem el cotxe en una zona d'aparcament situada a un parell de minuts de la base de la ferrata. Esta és una successió de curtes parets verticals combinats amb altres en pendent que es superen sense dificultat. Les vistes del Pirineu nevat són fabuloses. Una vegada dalt decidim descendir rapelant, el descens és prou ràpid i una vegada a baix, abans de l'última vertical una senda ens condueix directament al cotxe passant per dins d'una línia defensiva fortificada de la guerra civil.
Ferrata Santa Elena
Línia fortificada de la guerra civil
Vistes del Pirineu



Galeria fotogràfica via ferrata de Santa Elena

Ara ens dirigim a la propera població d'Escarrilla, on anirem a la via ferrata d'autoformació d'Escarrilla. A l'eixida del poble, en direcció a França, abans del primer túnel deixem el cotxe en una esplanada que hi ha a l'esquerra de la carretera. En un parell de minuts estem en la base de la ferrata i excepte els primers dos metres que són verticals però molt fàcils la resta de la ferrata ascendix per una paret de roca amb una forta inclinació però sense ser vertical en què es succeeixen ascensos i passamans fins a arribar dalt. En total són un poc més de 50 metres de desnivell molt senzills però que culminen la jornada. El motiu de fer esta ferrata és perquè Guillermo volia conèixer-la per a provar la seua dificultat i així estimar si pot portar als seus fills. El resultat és satisfactori i decideix que els portarà algun cap de setmana que vagen a sa casa d'Aquilué. Per a tornar primer cal passar per un parc de cross per a bicicletes i després baixar per una senda que ens porta a la pista que dóna a la carretera i a la font.
Via ferrata d'Escarrilla

Una vegada en Aquilué ens dutxem i preparem els equips i els neoprens per fer el descens al barranc. Després de sopar ens gitem prompte per a descansar ja que el dia ha sigut llarg, dur i intens.

Preparant el material
El diumenge comença amb retard, ens hem dormit, i després de desdejunar, arreplegar i netejar la casa eixim amb una hora de retard de l'horari previst. El barranc Gorgas de San Julián es troba en Nueno, poble que està en l'entrada del Pirineu i en direcció a Osca amb el que iniciem la tornada a casa. El cotxe ho aparquem darrere de la urbanització que hi ha junt amb un camp de golf, en un encreuament de camins, hi ha un cartell que indica la direcció a seguir cap una ermita i la direcció del inici del barranc. Agafem les saques amb el material (a final decidim portar una corda de 43 metres i 10 mm de la meua propietat i un cordino de 10 metres i 8 mm de Guillermo en compte de la corda de 70 metres del grup de muntanya). Carregats com a burros anem per la pista fins a un encreuament de pistes on agafem la de la dreta (està indicat) i més amunt acaba en un encreuament de sendes.
Panell indicatiu

Anem per la de l'esquerra fins una font i a partir d'ací comença el més dur perquè hem de pujar la muntanya que tenim damunt de nosaltres amb una pendent molt forta i sense senda aparent fins més o menys la meitat, on comencen a aparèixer mollons de pedres que indiquen el camí (cal dir que si no és pel GPS no trobem l'inici de la pujada ni els mollons). Una vegada dalt ens adonem de que encara queda una altra forta pujada fins a un altre pic, i des d'alli una llarga caminada pel tossal fins que arribem a una forta pendent de pedra que hem de descendir i que ens porta a la capçalera del barranc. Ha sigut hora i mitja de grans esforços i suors ja que el sol ens ha castigat en tot l'ascens.
Vista d'un ràpel
Ens posem els neoprens i els equips, i iniciem el descens del barranc Gorgas de San Julián. Comencem botant a un xicotet toll on ja ens mullem i al poc muntem un ràpel d'uns quatre metres amb el cordino. A partir d'ací anem una bona estona caminant i desenfilant als tolls fins a arribar al primer dels ràpels. El barranc és, des del principi espectacular per l'estret i l'alçada de les seues parets encara que el millor vindrà més tard. Comencem a muntar ràpels un després d'un altre, encadenant-los i fent-se cada vegada més i més estret. Algun dels ràpels el tenim de baixar de costat ja que de front no cabem. El sol no arriba fins allí baix i l'aigua que ens trobem en els tolls, encara que no corre i a penes cau aigua en un parell de cascades, està prou freda. Hi ha un moment en què, uns pardals que segons pareix viuen en les parets del barranc i als que la nostra presència deu de molestar, agafen pedres i ens les tiren encara que tenen molt mala punteria. Després de tretze ràpels, arriba l'últim de 18 metres i el més espectacular de tots, perquè té molta aigua la cascada i ens obliga a desviar-nos cap a un lateral. De les parets de davant brolla l'aigua que cau a plom, a més part del ràpel és en aeri. En total han sigut 14 ràpels més un extra al principi que no estava indicat.
Baix, aprofite per a beure aigua d'un dels mamantials d'aigua filtrada, freda i cristal·lina. Ací ja es comença a obrir el barranc i s'inicia la senda de tornada. En una de les parets, en un eixamplament, es troba un betlem i una espècie d'altar. La senda de tornada és al principi molt bonica i fresca, encara que a poc a poc es torna més sec i calorós a mesura que ens acostem al cotxe. Han sigut més de tres hores entre el descens i la tornada fins al cotxe. Una vegada en ell ens llevem tot, ens hidratem i ens canviem de roba.
Guillermo, Rafa i Ricardo

Anem fins a Osca a menjar i poc, i abans de les set de la vesprada estem ja a Gilet. Ha sigut un cap de setmana fabulós, estem molt cansats però decidits a tornar-ho a repetir en una altra ocasió.
He de dir que del barranc Gorgas de San Julián  no vam poder fer fotografies perquè no portàvem un pot estanc per a la càmera, per la qual cosa les úniques fotos nostres són les de l'eixida i de l'arribada al cotxe, la resta les he baixat d'internet i les persones que apareixen en elles no som nosaltres, però almenys vos podeu fer una idea de com és el barranc.

dijous, 9 de maig del 2013

VI Marxa Senderista per la Tinença de Benifassà

Per Francesc Gimeno:

Per al proper diumenge 26 de maig de 2013 es celebrarà la VI Marxa Senderista per la Tinença de Benifassà.

Traçat i perfil de la ruta

El preu de la inscripció és de 11 € per als federats i de 13 € per als no federats. En el preu de la inscripció s'inclou: esmorzar + dinar + camiseta conmemorativa. Les inscripcions es poden fer fins el dia 20/05/2013 o fins arribar al límit d'inscrits de 450 participants.
Per a mes informació i poder fer la inscripció visiteu la web de la Tinença de Benifassà.