dimarts, 14 d’abril del 2015

Ruta Gilet- Castillo de Sagunt. Visita al Museu Arqueològic de Sagunt.

Crònica per : Francisco Sanchez I Oron


Eixim des de la plaça de l'Estel, sobre les 8:30, un grup de valents disposats a passar un matí de diumenge gaudint del Castell de Sagunt. Amb un temps bo ens dirigim per l'estació de tren del poble, cap al camí de l'Horta Major que discorre entre horts de tarongers amb el seu aroma a flor del taronger. Creuem el Barranc de la Maladitxa i entrem en el terme de Sagunt continuant pel costat dret del llit del riu Palància fins a la rotonda del pont de Petrés, que creuem amb precaució. Arribem seguidament al jardí d'entrada a la població de Sagunt i ens endinsem en ella pel carrer Gilet. 


Pugem cap a la faldeta de la muntanya del Castell on transcorre un camí de pedres que ens condueix primer al Calvari (s. XIX) i poc després al Teatre (s. I a. de C.) ho rodegem per la dreta i comencem la senda ( SL-CV-42, coneguda com a Senda dels Lladres) que transcorre per la faldeta de les muralles del Castell de Sagunt. Primer ens detenim en el cementeri jueu i la primitiva porta d'accés al Castell d'origen musulmà del segle XI. Continuem per la senda sentit oest i destaca l'esperó de la torre que porta el mateix nom, és una construcció moderna del segle XIX que tanca la plaça Dos de Maig. Seguint ara adreça aquest, s'aprecien les places del Dos de Maig i la Ciutadella, a aquest nivell arribem a un tram de muralla de la qual va anar la valerosa ciutat Ibèrica de *Arse (s. IV a. C). Es tracta d'una torre i una porta d'accés format per pedres ciclòpies. A continuació arribem a unes cases ibèriques on parem a esmorzar. 





Una vegada llests seguim les marques i arribem a un aljub d'origen musulmà i també observem la plaça de Sant Ferran amb la seua imponent bateria de Sant Jordi. Continuem i podem veure la plaça d'Armes on es distinxien les estretes finestres de les cel•les del castell anomenades popularment leoneras. La senda llavors ens obliga a baixar cap a la població i gens mes poder girem cap a l'esquerra per a pujar, arribant ja a l'altre costat de la plaça d'Almenara, on transcorre una altra senda que condueix a envoltar aquesta plaça, nosaltres continuem cap al Teatre fins a arribar al carrer d'accés al castell que nosaltres prendrem adreça plaça Major de Sagunt. 

A meitat camí es troba el Museu Arqueològic de Sagunt que aprofitem per a fer-li una xicoteta visita, destaquen la seua col•lecció de exvotos romans, un bou ibèric i la sala on s'exposen els objectes torvats en les excavacions de l'antic cinema Marvi i altres llocs de Sagunt, on trobem ceràmica sigillata romana, de vernís negre i d'importació grega entre molts altres objectes de la vida quotidiana romana i ibèrica. Finalment arribem a la Plaça Major de Sagunt i continuem pel carrer Cavallers cercant la de Gilet per a tornar pel mateix camí cap al poble.
Acabem la ruta amb 12 km i encara tinguerem temps de refrescar-nos i prendre'ns un aperitiu baix en calories (o potser no tant).



     
Fotografia Antonio Martinez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada